Barista inhuren?

kampioenschappen barista

De barista. Dat klinkt stoer, sexy, onafhankelijk en trots. Waarom eigenlijk? We hebben het hier over koffie, veel knusser kan het niet zou je denken. Maarrr…bij een barista gaat het nooit om zomaar een truttig kopje middelmatige koffie – de barista creëert immer een perfect smakend kunstwerk. Daarom!

Barista & passie

Een barista – Italiaans voor ‘barkeeper’ – is een vakman of -vrouw die is gespecialiseerd in de bereiding van koffie. Espresso, cappuccino, latte en alle andere koffie die je je maar voor kunt stellen. De chefkok van de koffiekeuken. Geen enkele koffieboon heeft geheimen voor de barista en ze weten alles van de techniek van de espressomachine. Bovendien is de barista een meester in ‘latte art’-technieken, je weet wel, dat hartje in je cappuccinoschuim van die ene leuke barista in dat café op de hoek. Met de beste apparatuur en ingrediënten creëert de barista prachtige motieven van melkschuim in de crèmelaag van je perfecte koffie. En altijd met een ‘personal touch’.

World Barista Championship

Overal ter wereld worden Barista Championships gehouden. De grootste is de World Barista Championship, hier komen de winnaars uit alle deelnemende landen bijeen om te strijden voor de Barista wereldtitel. Elke barista moet dan binnen een kwartier twaalf koffies maken en serveren aan vier juryleden. Vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier naar eigen inzicht, maar zonder alcohol. Er zijn twee rondes, met in de finale de zes beste barista’s.

Beste barista van de wereld

De barista competitie ontstond in Noorwegen en was dan ook eerst vooral een strijd tussen Scandinavische barista’s. Daarna volgde de rest van Europa en de VS. In 2007 werd de World Barista Championship voor het eerst buiten Europa gehouden, in Tokyo, Japan. Dat maakte helder duidelijk dat ook in Azië steeds meer mensen koffie drinken. In 2013 werd de World Barista Championship in de Australische stad Melbourne gehouden De winnaar was de Amerikaan Pete Licata. Wil je er 2014 bij zijn? Ga dan van 9-13 juni naar Rimini, daar vindt het World Barista Championship 2014 plaats, in het kloppende hart van de koffie: Italië.

Nederlandse barista competitie

barista babe om in te huren

Bel of mail ons gerust om een BabesCoffee barista in te huren.

Maar ook in Nederland hebben we onze eigen Barista kampioenschappen, al werd tot noch toe helaas nooit een Nederlander wereldkampioen barista. De Dutch Coffee Promotion organiseert jaarlijks vier wedstrijden voor de barista: de Nederlandse Barista Kampioenschappen, de Cuptasting kampioenschappen, Coffee in Good Spirits kampioenschappen en de Latte Art kampioenschappen. Bekendste is de Nederlandse Barista Kampioenschappen, die bestaat sinds 2002. Net als bij de World Barista Championship bereidt de barista vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier eigen koffiespecialiteiten. De barista krijgt een kwartier voor het bereiden en serveren. De jury beoordeelt op technische beheersing van de machine, perfecte koffie en creativiteit.
Cuptasting Kampioenschap
Voor het Cuptasting Kampioenschap hoef je geen barista te zijn om deel te kunnen nemen – maar het helpt wel! Deelnemer moeten ‘triangels’ van koffie proeven. Elke triangel bestaat uit twee gelijke en één afwijkend kopje koffie. De bedoeling dat je de afwijkende koffie herkent benoemd. Het gaat er dus om dat je het verschil proeft.

Barista in Good Spirits

Sinds 2009 kan zowel Nederlandse bartender als barista het tegen elkaar opnemen in een competitie waarbij zowel koffie als ‘spirits’ een belangrijke rol spelen. Tijdens Coffee in Good Spirits moeten de deelnemers tijdens een presentatie van maximaal acht minuten twee Irish Coffees en twee Signature Coffee Cocktails (eigen ideeën) bereiden.

Barista Latte Art

De winnaar van het Nederlands kampioenschap Latte Art was al drie jaar achtereen barista Esther Maasdam. Latte Art betekent letterlijk ‘melkkunst’ – de kunst van het met een speciale techniek de geschuimde crèmelaag in de koffie tot een kunstwerk verheffen. Met schijnbaar simpele bewegingen schenkt de barista prachtige motieven in je koffie. Een andere techniek is ‘etching’: met een puntig voorwerp in het melkschuim tekenen. Een volleerde barista maakt wondermooie Latte Art.

Rest up, barista

Kortom, een barista is een kunstenaar met een passie voor koffie en alles wat daarmee te maken heeft. Al kan je dat behoorlijk uitputten, gezien het antwoord van Pete Licata op een vraag van een journalist, nadat hij het World Barista Championship 2013 had gewonnen.
Interviewer: ‘At home, what is your favorite coffee brewing method?’ Licata: ‘Sleep’.