En wat zijn dan Robusta koffiebonen?

Vers gebrande dampende koffiebonen waar de stoom nog vanaf komt.

Vers gebrande dampende koffiebonen waar de stoom nog vanaf komt.

Ongeveer twintig tot dertig procent van alle koffie die wordt geproduceerd is afkomstig van bonen van de Robusta. Het is een sterke koffieplant, met bonen met een krachtige, stevige smaak. Té krachtig en stevig, vinden veel koffiedrinkers. Daarom wordt Robusta niet vaak ‘puur’ gedronken maar meestal als melange met een Arabica koffievariant. De Robusta wordt veel verbouwd in de koffieproducerende landen van Latijns-Amerika, Afrika en Azië, met name in Vietnam. De wetenschappelijke naam van Robusta is ‘Coffea canephora’.

Herkomst Robusta

Oorspronkelijk komt de Robusta uit Ethiopië en groeide lange tijd alleen in West- en Centraal Afrika. Pas in de negentiende eeuw kwam de rest van de wereld erachter dat, naast de Arabica, de Robusta ook een koffiesoort is. Dat is zo’n honderd jaar nadat de Arabica koffieplant al overal bekend was. Franse kolonisten introduceerden de Robusta eind negentiende eeuw in Vietnam. Dat land is inmiddels de grootste exporteur van Robusta ter wereld. Maar Robusta vind je ook op veel koffieplantages in Afrika, India, Indonesië en Brazilië.

De Robusta koffieplant & bonen

De Robusta is een flinke koffieplant die tot wel tien meter hoog kan groeien. Hij heeft een oppervlakkig wortelsysteem. Deze koffiesoort groeit het best op lager gelegen, warmere gebieden. Zo tussen de tweehonderd en achthonderd meter hoogte. In vergelijking tot de Arabica is de Robusta een vrij makkelijke plant die relatief goed tegen verschillende klimaatomstandigheden kan.

Ook valt hij niet zo makkelijk ten prooi aan koffieziekten als koffieroest. Hij bloeit onregelmatig en de bessen doen er dan zo’n tien á elf maanden over om rijp te worden. Maar dan zijn het er meestal ook heel veel. De bonen van de Robusta zijn ovaal tot rond en vrij klein en hebben een bruingroene kleur. Robusta bonen bevatten ongeveer tot 2,4% tot 2,7 % cafeïne.

Smaak Robusta

Geroosterde Robusta bonen produceren een sterke kop koffie met een wat aardse, diepe, donkere smaak. Robuust. Niet verwonderlijk dus, die naam Robusta. Sommige mensen doet de smaak van Robusta aan chocolade denken, anderen weer doet hij wat graan- of havermoutachtig aan. Maar vaak vindt men dat Robusta een wat bittere smaak heeft. Daarom is voor de meeste koffiedrinkers Robusta niet zo lekker om puur te drinken. Koffiekenners zijn het er wel over eens dat Robusta zeer geschikt is als ‘smaak kick’ in een melange met Arabica koffie. Bijvoorbeeld de Kents, Blue Mountain, Mundo Novo, Caturra, Catuai, Pache ColisAmarello, Catimor, Bourbon, Maragogype of Pache Comum.