Ons Koffie- Piaggio TukTuk Blog

Barista inhuren?

kampioenschappen barista

De barista. Dat klinkt stoer, sexy, onafhankelijk en trots. Waarom eigenlijk? We hebben het hier over koffie, veel knusser kan het niet zou je denken. Maarrr…bij een barista gaat het nooit om zomaar een truttig kopje middelmatige koffie – de barista creëert immer een perfect smakend kunstwerk. Daarom! Barista & passie Een barista – Italiaans…

Lees meer

De verschillende manieren van koffie oogsten

De vuurrode koffiebes.

Ongeveer drie tot vier jaar nadat de koffieplant in de grond staat, kun je voor het eerst de koffiebonen oogsten. Vanaf dan kan elk jaar in het droge seizoen de koffie geoogst. De meeste bessen zijn dan helderrood, glanzend en voelen stevig aan: de perfecte tijd om te oogsten! Je kunt koffie op twee verschillende manieren oogsten:…

Lees meer

Koffiebonen

Koffiebonen. Je heb ze in alle soorten en maten – maar toch vooral heel veel soorten. Van goedkoop tot duur, van zoet tot bitter, van kruidig tot fris. De ‘coffee belt’ omvat een enorme lijst landen en omspant de halve aarde. Maar wat zijn nou de beste koffiebonen, de lekkerste koffiebonen? Dat is voor iedereen…

Lees meer

Arabica versus Robusta

Een groen koffieplantage.

Arabica en Robusta zijn de twee ‘hoofdkoffiesoorten’, waarbij Arabica ongeveer zeventig procent van de wereldkoffieproductie op zich neemt en Robusta circa dertig procent. Arabica is een veel mildere soort koffie dan de Robusta, die zoals de naam al doet vermoeden, wat robuuster en krachtiger van smaak is. Robusta vaak wordt gebruikt in een melange met Arabica, om deze wat meer pit te…

Lees meer

De geschiedenis van koffie

Oude Barista tools uit het verleden koffie te zetten.

Van een wakkere geitenhoeder in Ethiopië in het jaar 800 voor Christus naar je Starbucks latte van vanochtend. Koffie heeft in een paar eeuwen tijd een lange weg afgelegd, van oost naar west.     Levenslustige geiten De koffiegeschiedenis begint zo: er was eens, bijna drieduizend jaar geleden, een Ethiopische geitenhoeder die Kaldi heette. Op…

Lees meer

En wat zijn dan Robusta koffiebonen?

Ongeveer twintig tot dertig procent van alle koffie die wordt geproduceerd is afkomstig van bonen van de Robusta. Het is een sterke koffieplant, met bonen met een krachtige, stevige smaak. Té krachtig en stevig, vinden veel koffiedrinkers. Daarom wordt Robusta niet vaak ‘puur’ gedronken maar meestal als melange met een Arabica koffievariant. De Robusta wordt veel verbouwd in de koffieproducerende…

Lees meer

Wat zijn nu eigenlijk Arabica koffiebonen?

Mokken met arabica koffiebonen, koffiemaling en cappuccino.

Arabica bonen zijn de meest verkochte koffiebonen ter wereld; zo’n zeventig à tachtig procent van alle koffiesoorten ter wereld stamt af van de allereerste Arabica koffieplant. Bovendien was de Arabica – om precies te zijn: de Arabica soort ‘Typica’- tot in de twintigste eeuw zo ongeveer de enige koffiesoort die voor commerciële doeleinden werd geplant. De Arabica wordt vooral verbouwd in…

Lees meer

Het verhaal achter de koffieplant

De koffiebonen aan een koffieplant op een koffieplantage.

Kruipers, struiken, bomen en lianen; er bestaan wel zestig soorten koffieplanten, allemaal zogenaamde houtige soorten. De koffieplant komt oorspronkelijk uit de Afrikaanse oerwouden en groeit nog steeds alleen in (sub)tropische gebieden. Arabica en Robusta De koffieplant hoort tot de familie van ruwbladigen, de Rubiacceeën. En daarbinnen weer tot het geslacht van de Coffea, met Coffea…

Lees meer